Брашно од целог зрна спелте је изузетно добро за лечење цревних обољења и сметњи метаболизма, пошто има и до 70% мање глутена од пшеничног брашна, а богато је и селеном за који је опште познато да чува од канцера, па овај тип млевења, познат као “хладно млевење”, чува сва нутритивна својства зрна спелте.
Када се самеље спелта, добије се брашно од спелте које је има слатксат и орашаст укус. Брашно од спелте користи се на исти начин као и пшенично брашно, а разликује се по томе што су крајњи пекарски производи пунијег укуса и више личе на теста од интегралног брашна.
Брашно од спелте се може користити за израду хлеба, пецива, тестенина, кекса и других кондиторских производа. Брашно од спелте садржи глутен. Ипак, доказано је да људи који су алергични на пшенично брашно, нису алергични на брашно од спелте.