Хељда

Оптимално за дијабетичаре и погодно за здраву исхрану

Информације о производу

Хељда је добила име по грчкој речи Фагус, што у преводу значи буква и Пирос – пшеница. Њена постојбина је централна Азија где се користила још 6000 г. пре нове ере, одакле се проширила на Тибет, Кину, Јапан и Европу у коју су је пренели Сараћени у XV веку. Руси је зову Гречка или Гречика што упућује на то да су је Грци пренели у источне крајевегде се и данас највише узгаја. Хељда је планинска зељаста биљка коју због хранљивих семенки сврставају међу житарице. Природни је извор гвожђа, магнезијума, калијума и калцијума као и витаминима Б1,Б2 и Е као и рутина.

Славуј Хељда се природно гаји и бере у еколошки чистој области Курск, јужна Русија.

Нутритивне вредности

Просечне нутритивне вредности на 100 г:
Енергија
1402 кј (335 кцал)
Маст
3,3 гр
- Од тога засићене масне киселине 0,8 гр
Угљени хидрати
63,0 гр
- Од тога шећери 0,3 гр
Баластне материје
0,4 гр
Влага
12,0 бгр
Со
<0,01 г

Складиштење

300г. Хељде, 1 литар кипуће воде. Хељду ставити у мало посољену воду, оставити да се кува на слабој ватри око 10 мин. Искључити шпорет и оставити да набубри 15 мин. Оброк је припремљен за јело. Додајте млеко,путер или шећер.

Састав

Органски гајена хељда на пољопривредном имању

Припрема

Чувати на сувом